De Rietpol zou dateren uit ongeveer 1751

 

 Situatie omstreeks het jaar 1830

Volgens de volkstelling in 1830 werd de woning bewoond door Willem Zoutman, van beroep ‘Turfschipper’. Het adres was toen Noordeinde 206 te Nieuwkoop.

 

 Vervolgens woonden er verschillende mensen in ‘De Rietpol’

 

 Omstreeks 1939 woonde Arie Kwakkenbos en Crisje kwakkenbos van Rijn in ‘De Rietpol’

 

Op een gegeven moment woonde er zelfs 2 gezinnen in!

 

 Annie van Wijngaarden-Spek:

Op 15 april 1943 traden Albert Spek en Gerritje Bon na 9 jaar verkering in het huwelijk en gingen wonen aan de Noordenseweg in het witte huisje met de rode en groenen blinden. De vorige bewoonster was Opoe Kwakkenbos. Aan de buitenkant zag het er prachtig uit, maar binnen was het helaas niet best. De houten vloer was verrot en de paddenstoelen groeiden in de slaapkamer. Er was een deur aan de rechter voorkant. Daardoor kwam je in de keuken. Nou ja, het was meer een hok met alleen 1 kraan met koud water, een tweepits gasstel en 2 oliestellen. Geen douche of bad. Wassen deed je in de teil, 1x in de week. In de kamer was maar 1 raam. Er was een slaapkamer met een alkoof. In het achterste gedeelte van het huis woonde de familie Struis met 1 dochtertje die Corrie heette. Mijn vader hield kippen en konijnen voor de slacht. De natuur waarin we opgroeide was heerlijk. We hadden voor de buitendeur een kikkerplank omdat de kikkers anders naar binnen gingen. In 1950 kwam er een nieuw dak op. Het oude was zo slecht dat we ’s avonds nar de sterren en de maan konden kijken. Op zaterdag 1 februari 1953 kwam er een noordwesterstorm. Onze naaste buren, de familie van Leeuwen zagen het dak lichtjes op en neer gaan. Zij zijn toen met schoppen graszonden gaan steken van het weiland aan de overkant van de weg. Het stormde zo hard dat ze bijna van de plank werden geblazen. Met vereende krachten werden de graszoden via een ladder op het dak geplaatst. Het was inmiddels zondag geworden. Het huisje had ook deze zware storm doorstaan. In het voorjaar groeiden de madeliefjes op het dak. In het voorjaar van 1953 werd het huisje echt te klein voorons gezin, vader, moeder en 4 kinderen en we verhuisden met de bakfiets naar de Meeuwenlaan. Hier werden de eerste huizen van de nieuwbouw gebouwd. Als meisje van 9 jaar verliet ik ‘De Rietpol’, die toen nog geen Rietpol heette. Nu ben ik 64 jaar, maar altijd denk ik met veel plezier terug aan een gelukkige en blije jeugd in het witte huisje met de groene en rode blinden. En wens ik de familie Stall nog vele goede jaren toe en dat het huisje nog vele stormen goed mag doorstaan.

 

 De boerderij werd gekocht door de familie Beers. In 1963 liet Dhr. Beers het woonhuis voor 8000 gulden verbouwen.

 

 In 1968 kocht de familie Schopman ‘De Rietpol’. De familie Schopman heeft de boerderij 40 jaar lang gebruikt als ‘vakantiehuis’. Vele wedstrijden gezeild, gesurft en tochten geschaatst.

 

 8 maart 1971, kreeg Dhr. W. Schopman een aangetekende brief van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk. Onderwerp: Kennisgeving ingevolge artikel 9, tweede lid, van de Monumentenwet ten aanzien van het monument Noordenseweg 38 te Nieuwkoop. ‘De Rietpol’ werd geplaatst op de vastgestelde lijst van beschermde monumenten.

De officiële monumentenbeschrijving luidt als volgt:

‘De Rietpol’. Gepleisterd boerenhuis onder een rieten wolfsdak, 18e eeuw. In de voorgevel vensters met

 

luiken en schuiframen, waarvan het middenvenster een negenruitsroedenverdeling heeft.

 

 In september 2008 werd de Rietpol verkocht aan de familie Stall, die er permanent gaat wonen.

 

 De familie Stall wil ‘De Rietpol’ weer in de ‘oorspronkelijke staat’ brengen; de bestaande uitbouw achter de boerderij willen ze slopen, en het oude wolfseind willen ze weer reconstrueren.

Verder willen ze middels een verbindingsdeel van 1 bouwlaag een nieuwbouw realiseren.